Menu

12-daagse slavernijgeschiedenis tour door Suriname

12 Dagen

Vertrek mee met onze reizen

VERTREKDATA BESCHIKBAAR PRIJS PLEKKEN OVER
30 juni 2024 - 11 juli 2024 Beschikbaar €3,199
18 Plekken over
15 september 2024 - 26 september 2024 Beschikbaar €3,199
18 Plekken over
24 november 2024 - 5 december 2024 Beschikbaar €3,199
18 Plekken over

Zelf een afreisdatum kiezen met je eigen groep? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 • Vliegtuig, bus, boot
 • Hotel, lodges en cabanas
 • Amsterdam Schiphol
 • Cultureel
 • Inbegrepen
 • Nederlands
 • 10-18
 • 16

Samenvatting

Welkom bij onze onvergetelijke slavernijgeschiedenis tour door Suriname!

Stel je eens voor: een unieke reiservaring die jouw begrip van de slavernijgeschiedenis transformeert en jouw kijk op het verleden voorgoed verandert. Een onvergetelijke reis vol diepgaande inzichten, meeslepende verhalen en indrukwekkende ontmoetingen.

Deze bijzondere reis, die je kijk op het verleden zal veranderen, wordt begeleid door initiatiefnemer Melvin Seedorf en belooft een leerzame, ontroerende en transformerende ervaring te zijn. Hij zorgt voor een respectvolle en inclusieve omgeving waarin dialoog en reflectie mogelijk zijn.

Geïnspireerd door krachtige woorden uitgesproken door de koning tijdens de Ketikoti-viering in 2023.

“Na erkenning en excuses mogen we samen werken aan heling, verzoening en herstel. Zodat we uiteindelijk allen trots kunnen zijn op alles wat we delen.”

We nodigen ook prominente sprekers uit in Suriname, zoals Eric Kastelein, bekend van het boek “Oog in oog met Paramaribo”, mevrouw Xaviera Plet die zal spreken over de historie, doorwerking en het pad naar herstel. Daarnaast hebben we lezingen gepland van mevrouw Mildred Caprino en meneer Armand Zunder, beiden deskundigen op het gebied van slavernijgeschiedenis.

Door de verscheidenheid aan sprekers van zowel in Nederland als in Suriname, de inbreng van Melvin Seedorf als initiatiefnemer, de interactieve aard van de tour, hopen we een diepgaand begrip te creëren en verschillende perspectieven te belichten. We geloven dat dit bijdraagt aan een completer beeld van de slavernijgeschiedenis en de impact ervan op de hedendaagse samenleving. Voor jou een prachtige gelegenheid kennis te nemen van de rijke gezamenlijke geschiedenis en erfenis van deze prachtige natie.

Zoals de koning zei: “Ten kon drai – Tijden zijn veranderd.”

Voor wie is de tour?
De slavernijgeschiedenis tour door Suriname is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het verkennen en begrijpen van het slavernijverleden en de erfenis ervan. Dit zijn onder andere historici, studenten, academici, docenten, onderzoekers, reizigers en andere geïnteresseerden.

Daarnaast is de tour ook relevant en waardevol voor mensen die zich willen verdiepen in sociale rechtvaardigheid, mensenrechten en culturele diversiteit. Het biedt een unieke gelegenheid om de geschiedenis van slavernij en kolonialisme van dichtbij te ervaren en te leren van experts en lokale gemeenschappen.

Waarom?
Het doel is om een beter begrip te krijgen van de impact van het slavernijverleden op onze hedendaagse samenleving. Met de opgedane kennis kunnen we samenwerken aan een toekomst waarin we samen bouwen aan een inclusieve en rechtvaardige samenleving.

Ter voorbereiding
Voorafgaand aan de tour delen we diverse bronnen om jouw inzicht te verbreden. Dit omvat aanbevolen podcasts, YouTube-video’s en boeken. Deze voorbereidende materialen helpen om jouw begrip te vergroten en je voor te bereiden op de tour en de daaropvolgende discussies.

Openbare event
Rondreis door Suriname, samen met Career Houze en Rotterdam Academy, nodigt je uit voor de Suriname Aan Tafel  ”talkshow” We organiseren een event om een diepgaande dialoog en begrip van de complexe geschiedenis te bevorderen. Tijdens dit event komen deelnemers van de reis en geïnteresseerden samen om te leren en reflecteren op het slavernij- en koloniaal verleden. Het doel is om een gedeelde basis van kennis en begrip te creëren, waardoor de tour een nog betekenisvollere ervaring kan zijn.

Het biedt jou de gelegenheid om kennis te maken met medereizigers, vragen te stellen en gezamenlijk de verwachtingen en doelen voor de tour te bespreken. Dit event draagt bij aan een gedeelde basis van kennis en begrip, waardoor de tour een nog betekenisvollere ervaring kan zijn.

Ontmoet onze speciale tafelgasten (die we binnenkort bekendmaken!) en geniet van schitterende optredens die de Surinaamse cultuur en geschiedenis tot leven brengen. Daarnaast krijg je exclusieve info over onze aankomende slavernijgeschiedenis tour. Een avond die je niet wilt missen!

Wat: Suriname Aan Tafel ”talkshow”
Wanneer: n.t.b.
Inloop: 17.30 uur
Programma: 18.00u – 21.00u
Waar: Rotterdam Academy, Museumpark 40, Rotterdam

Zelf een afreisdatum kiezen met je eigen groep? Neem contact met ons op door een mail te sturen naar info@rondreisdoorsuriname OF via het onderstaand contactformulier om de mogelijkheden te bespreken.

Hoogtepunten

 • Diepgaande historische inzichten
 • Fascinerende bezienswaardigheden
 • Interactieve tours en lezingen
 • Culturele ervaringen

Reisprogramma

Vandaag arriveren we in het betoverende Suriname. Voordat we naar ons hotel vertrekken, hebben we de gelegenheid om valuta om te wisselen bij een cambio, een wisselkantoor. Na het inchecken in ons hotel krijgen we de kans om even bij te komen en ons op te frissen. We sluiten de dag af met een gezellig diner op het dakterras van het hotel.

Lunch, Diner

Vandaag draait alles om de tour van het herinneringserfgoed en bijbehorende lezingen. We beginnen met een Story Telling/lezing van Eric Kastelijn, historicus en auteur van “Oog in oog met Paramaribo”. Eric neemt ons mee op een reis door verhalen over het herinneringserfgoed.

Na de tour zullen we lunchen bij The Garden, gevolgd door vrije tijd.

Tegen de avond genieten we van een diner bij restaurant De Gadri, nabij Fort Zeelandia, met een prachtig uitzicht op de Suriname rivier. Hier kunnen we authentieke Surinaamse gerechten proeven.

Na het diner begeven we ons naar het wijkcentrum Poelepantje. Hier zal Mevrouw Xaviera Plet, afgestudeerd in geschiedenis aan de Anton de Kom universiteit, een lezing geven over de historie, doorwerking en het pad naar herstel. Ze zal zich focussen op de geschiedenis van de Afro-Surinamers, waaronder hun prestaties en de blijvende impact van de slavernij.

Onze tweede spreker is de heer Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname. Hij zal spreken over ‘reparatie’, oftewel vergoeding aan inheemse en Afro-Surinamers voor het onrecht gepleegd door voormalige kolonisatoren.

Onze derde en laatste spreker is Mevrouw Mildred Caprino, die al veertig jaar onderzoek doet naar de geschiedenis van Suriname. Ze heeft zich met name, maar niet uitsluitend, gericht op de Afro-Surinaamse gemeenschap. In 2013 werd ze erkend voor haar werk en benoemd tot Ridder in de ere orde van de Gele Ster.

We sluiten de avond af met een vragenronde waarbij de sprekers in gesprek gaan met het publiek. De avond eindigt met traditionele muziek, wat een perfecte afsluiting van de dag vormt.

Ontbijt, Lunch, Diner

Na ons ontbijt in het hotel nemen we de bus naar de Para plantages, onder leiding van mevrouw Xaviera Plet.

Deze plantages zijn tegenwoordig nog grotendeels in handen van de nakomelingen van de voormalig tot slaaf gemaakte mensen die ze hebben gekocht. Veel van de oude tradities zijn in de loop der jaren verdwenen, maar de woongemeenschappen bestaan nog en de plantages liggen veelal langs de rivier of kreek.

We bezoeken de volgende plantages: Onverwacht, La Prosperite en Vierkinderen.

Bij Plantage Onverwacht bezoeken we het Monument van de kopers. Dit monument is opgericht ter ere van de kopers van de plantage. We zullen de geschiedenis van de plantage en de identiteit van de kopers verder ontdekken.

Vervolgens gaan we naar Plantage La Prosperite. Hier krijgen we een demonstratie van het bakken van cassavebrood, een traditie die aan het uitsterven is maar nog steeds beoefend wordt in La Prosperite. Na de demonstratie krijgen we de mogelijkheid om cassavebrood of dossi (cassavegebak met kokosvulling) te kopen.

Onze volgende stop is Plantage Vierkinderen. Hier horen we verhalen van de lokale bewoners. Aan het einde van de tour hebben we de mogelijkheid om een duik te nemen in de kreek.

Na deze uitgebreide tour keren we terug naar het hotel om uit te rusten. We sluiten de dag af met een diner in Blauwgrond, dé Javaanse wijk van Paramaribo, beroemd om haar vele eetgelegenheden en warungs.

Ontbijt, Lunch, Diner

Deze dag is gewijd aan het per boot bezoeken van verschillende plantages. We nemen al onze spullen mee uit het hotel, aangezien we daar vanaf vandaag niet meer zullen overnachten.

Ons eerste bezoek is aan Fort Nieuw-Amsterdam, een historisch Nederlands fort gelegen in Nieuw-Amsterdam, Suriname. Vervolgens verkennen we de plantage Rust en Werk, een 18e-eeuwse koffieplantage. Onze tour brengt ons ook naar plantage Johan Margaretha, oorspronkelijk opgericht als koffieplantage door de Duitser Johan Friederich Knöffel. De plantage werd later overgeschakeld naar de teelt van suikerriet. Omdat Knöffel de plantage aan de Lutherse Kerk schonk, werd het in het Surinaams ook wel Kerkigron genoemd.

Terwijl we op de Commewijnerivier varen, krijgen we de kans om dolfijnen te spotten, onder het genot van een hapje en drankje.

Uiteindelijk zullen we overnachten op Plantage Frederiksdorp. De voormalige 18e-eeuwse koffie- en cacaoplantage, met originele plantagehuizen en historische politiepost die het tot Nationaal Historisch Erfgoed maken, is omgetoverd tot een sfeervol vakantieresort.

Bij aankomst krijgen we meer informatie over het gebied en wacht er een heerlijke maaltijd op ons.

Ontbijt, Lunch, Diner

Na ons ontbijt op Frederiksdorp duiken we in het verhaal van Boni via de Bonitrail. We volgen de geschiedenis van Boni, een 18e-eeuwse vrijheidsvechter, door de lens van de strijd tegen de slavernij.

Vervolgens maken we een historische wandeling over Plantage Frederiksdorp en bezoeken we het Verhalenmuseum. Hier kun je talloze verhalen van de huidige bewoners ontdekken.

We sluiten de dag af met een fietstocht naar Plantage Kroonenburg. Deze plantage werd rond 1745 opgezet door dominee Johannes van der Gaegh en werd in de volksmond dan ook Domini genoemd. Kroonenburg is een van de weinige plantages die vernoemd is naar een officiële functionaris.

Ontbijt, Lunch, Diner

Na ons ontbijt maken we een wandeling naar Plantage Johana Margeretha voor de Zwamptour, ook wel de Moerastour genoemd. Tijdens deze tour verkennen we de adembenemende wetlands van het kustgebied, waar we een overvloed aan vogels en andere dieren kunnen observeren. Deze tour maakt deel uit van de ‘Werelden van Frederiksdorp’.

Vervolgens reizen we per kleine boten naar het Matapica strand, gelegen in het district Commewijne. Het strand van Matapica is een lang stuk kustlijn van ongeveer 40-45 kilometer, bestaande uit een zandbank tussen de Atlantische Oceaan en het moerasgebied. Dit moeras is de thuisbasis van een verscheidenheid aan dieren.

Bij onze terugkeer naar Frederiksdorp is er tijd voor ontspanning.

Ontbijt, Lunch, Diner

Na ons ontbijt zetten we koers naar Plantage Bakkie. We bezoeken Plantage Reynsdorp (Bakkie), ooit een bloeiende koffieplantage, nu de thuisbasis van een uniek museum gevuld met originele boeken, prenten, kaarten en voorwerpen. Onze reis voert ons vervolgens naar Alliance, een voormalige suikerrietplantage. Beide plaatsen bieden een boeiend inzicht in de geschiedenis en de vertellingen van Suriname.

In de namiddag keren we terug naar Frederiksdorp voor ontspanning en reflectie. Na ons avondmaal houden we een korte evaluatiesessie om onze ervaringen van de dag te delen

Ontbijt, Lunch, Diner

We starten onze dag vroeg, vertrekkend van Frederiksdorp, en na een bootovertocht, volgt een busreis naar Atjoni, een belangrijke aanlegplaats voor boten naar het Surinaamse binnenland.

Onze bestemming van vandaag is Menimi, ongeveer dertig kilometer stroomopwaarts vanaf Atjoni, gelegen aan de Boven-Suriname rivier. De naam Menimi betekent “Herinner mij”. Dit schilderachtige gebied, vol met palmbomen, fruitbomen en bloemen, is de locatie van onze lodges waar we de komende dagen zullen verblijven. Hier zullen we een diepgaande kennismaking hebben met de Marroncultuur en de Saramacaners ontmoeten.

Na de lunch bij Menimi, maken we een korte boswandeling naar een lokale landbouwgrond. Als de avond valt, gaan we op een korjaaltour op de rivier, waar we op zoek gaan naar kaaimannen en andere nacht actieve wilde dieren.

Ontbijt, Lunch, Diner

Vandaag is een ontspannen dag gewijd aan het verkennen van de cultuur, tradities en architectuur van de Saramaccaners. We zullen de schilderachtige omgeving van Menimi verkennen en een bezoek brengen aan de traditionele dorpen, waaronder Nieuw Aurora. Daar krijg je de kans om de gastvrije lokale bevolking te ontmoeten.

In de namiddag begeven we ons naar de nabijgelegen sula’s. Dichtbij Menimi, in een zijrivier van de Surinamerivier, vinden we de Felulasi-watervallen. Daar kun je zwemmen of je laten verwennen door de natuurlijke massage van het snelstromende water.

De dag wordt afgesloten met een traditionele dansvoorstelling, uitgevoerd door de vrouwen van het dorp. Dit belooft een onvergetelijke avond te worden vol met authentieke cultuurbeleving.

Ontbijt, Lunch, Diner

Vandaag beginnen we de dag na het ontbijt met een uitstapje naar het Saamaka Marronmuseum in het Saramakaans dorp Pikin Slee. Dit museum is een eerbetoon aan het rijke culturele erfgoed van de Marrons, de mensen die zich met succes aan de slavernij hebben onttrokken en hun eigen unieke gemeenschap hebben gevestigd. Na een smakelijke lunch krijg je tijd om op je gemak te relaxen.

Bij het vallen van de avond komen we samen rond het kampvuur om de hele reis te bespreken en te reflecteren op onze ervaringen. Terwijl we genieten van hapjes en drankjes, zullen we de unieke momenten en herinneringen van deze reis delen.

Ontbijt, Lunch, Diner

Na een laatste ontspannen ontbijt, heb je nog wat tijd voor jezelf voordat we echt aan de slag moeten. Het is dan tijd om onze tassen te pakken en een laatste controle uit te voeren om te zorgen dat we niets hebben achtergelaten. We nemen vervolgens de korjaal naar Atjoni. Eenmaal aangekomen bij Atjoni, stappen we over op de bus die ons naar Johan Adolf Pengel Airport brengt. Van daaruit stappen we op onze vlucht die ons weer terugbrengt naar Amsterdam Airport.

Ontbijt, Lunch

We zullen rond 07:30 uur ‘s ochtends in Nederland arriveren.

Kosten

De kosten zijn inclusief

 • Retourvliegticket AMS - PMB
 • Bustransport
 • Boottranssport
 • Maaltijden zoals vermeld in het programma
 • Ervaren reisleider(s) met expertise in zowel de Nederlands als Surinaamse cultuur
 • Programmaboekje met achtergrondinformatie voor alle deelnemers
 • 24/7 telefonische bereikbaarheid voor thuisblijvers (indien nodig)
 • Dagelijks gevuld activiteitenprogramma

Niet inbegrepen

 • Uw reis- annulerings en ziektekostenverzekering
 • Persoonlijke uitgaven zoals winkelen, barrekeningen, fooien, souvenirs
 • Nooduitgaven
 • Visum

Vertrek mee met onze reizen

VERTREKDATA BESCHIKBAAR PRIJS PLEKKEN OVER
30 juni 2024 - 11 juli 2024 Beschikbaar €3,199
18 Plekken over
15 september 2024 - 26 september 2024 Beschikbaar €3,199
18 Plekken over
24 november 2024 - 5 december 2024 Beschikbaar €3,199
18 Plekken over

FAQs

Wat is het doel van de slavernijgeschiedenis tour?

Het doel van de tour is om een diepgaand begrip van het slavernijverleden in Suriname te bieden, waarbij we de geschiedenis verkennen, dialoog bevorderen en bijdragen aan heling en verzoening.

Wat voor soort activiteiten en ervaringen kunnen we verwachten tijdens de tour?

Tijdens de tour zullen we verschillende historische locaties bezoeken, lezingen bijwonen, in gesprek gaan met experts en getuigenissen horen om een compleet beeld van de slavernijgeschiedenis te krijgen.

Is de tour geschikt voor alle leeftijden?

De tour is toegankelijk voor deelnemers van 16 jaar en ouder. Jongeren onder de 16 jaar zijn welkom, maar dienen begeleid te worden door een volwassene. We hebben zorgvuldig onze inhoud en presentatiestijl aangepast, zodat de informatie begrijpelijk en relevant is voor diverse leeftijdsgroepen

Moeten we vooraf reserveren om deel te nemen aan de tour?

Ja, vanwege de beperkte beschikbaarheid van data en plekken is vooraf reserveren noodzakelijk. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat iedereen een plek heeft op de gewenste datum.

Zijn maaltijden inbegrepen tijdens de tour?

Ja, inbegrepen zoals vermeld in het programma.

Hoe wordt het vervoer geregeld tijdens de tour?

Het vervoer van en naar de verschillende locaties tijdens de tour wordt verzorgd. Afhankelijk van het programma kan dit zijn met een bus, boot of ander geschikt vervoermiddel.

Is er een gids aanwezig tijdens de tour?

Ja, er zal een ervaren gids aanwezig zijn die uitgebreide kennis heeft van de slavernijgeschiedenis en de bezochte locaties. De gids zal informatie verstrekken, vragen beantwoorden en zorgen voor een soepele ervaring.

Zijn er specifieke kledingvoorschriften voor de tour?

Er zijn geen strikte kledingvoorschriften, maar we raden comfortabele kleding en schoenen aan, omdat we op sommige locaties mogelijk veel lopen of actief bezig zijn.

Wat gebeurt er als het weer tijdens de tour slecht is?

We zullen ons best doen om de tour aan te passen aan de weersomstandigheden. Indien nodig kunnen we bepaalde activiteiten verplaatsen naar binnenlocaties of alternatieve opties bieden.

Stuur je vraag via het onderstaand formulier.

12-daagse slavernijgeschiedenis tour door Suriname
Vanaf €3,199
/ Per persoon
 • Zorgvuldig samengestelde reis
 • Professionele lokale gids
 • Betaling in termijnen mogelijk
 • Vliegtuig, bus, boot
 • Hotel, lodges en cabanas
 • Amsterdam Schiphol
 • Cultureel
 • Inbegrepen
 • Nederlands
 • 10-18
 • 16
×